Have a question?
Message sent Zapri

Tečaj za voditelja čolna po celinskih vodah

Izpit za čoln po celinskih vodah potrebujete za plovbe po rekah in jezerih. Potrebujete ga za upravljanje z vsemi čolni daljšimi od 5 m ali čolni, katerih moč presega 3,7kW oz. 5HP. Izpit potrebujete tudi za vse čolne ne glede na velikost, s katerimi se opravlja gospodarska dejavnost.

PRIPOROČAMO! Izpit za voditelja čolna po celinskih vodah je priporočljivo opravljati skupaj z izpitom za voditelja čolna po morju, saj se snov med seboj povezuje. Potrebna je le manjša nadgradnja znanja.

Datumi tečajev

Za prijavo na termin kliknite na spodnjo povezavo

Izpit za čoln – celinske vode

Z izpitom za celinske vode, si omogočite plovbo, po rekah in jezerih z vsemi čolni daljšimi od 5m oziroma z motorjem ki ima več kot 3,7 kw.

Prijavo za pristop k preizkusu znanja za upravljanje čolna po celinskih vodah je potrebno vložiti skupaj s prilogami na Upravi Republike Slovenije za pomorstvo. Izpitni program določa teoretični del izpita, ki se opravlja ustno in obsega preverjanje znanja iz pravil o plovbi po celinskih vodah in drugih predpisov o plovbi po celinskih vodah. 

PRIPOROČAMO! Izpit za voditelja čolna po celinskih vodah je priporočljivo opravljati skupaj z izpitom za voditelja čolna po morju, saj se snov med seboj povezuje. Potrebna le manjša nadgradnja znanja.

OPIS TEČAJA

Na tečaju, ki je dodatek h izpitu za voditelja čolna do 24m po morju traja 1 dan x 4 šolske ure, popoldan od 18 do 21 ure, boste pridobili praktična in teoretična znanja, ki so specifična za celinske vode, in so potrebna za uspešno opravljanje izpita. 

Tečaj je sestavljen iz večih poglavij, ki zavzemajo vsa znanja potrebna za voditelja čolna po morju in celinskih vodah to so znanja na področju:

 • Pravila o plovbi po celinskih vodah
 • Izogibanje trčenja po celinskih vodah
 • Oznake plovnih poti po celinskih vodah
 • Zakon o plovidbi po Celinskih vodah
 • Mornarskih del in veščin

Webinar tečaj

Zaradi razmer smo izvajanje tečajev za voditelja čolna po celinskih vodah prenesli iz učnih klopi na tečaje preko spletnega webinarja. S tem z vso skrbnostjo spremljamo in upoštevamo navodila NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) vezana na preprečevanjem širjenje korona virusa.

Veliko strank je navdušenih nad novim načinom predavanja, saj so postali tečaji dostopni kjerkoli. Poleg tega, prihranite tudi dragoceni čas in denar, ki bi ga sicer porabili za vožnjo na in iz tečaja.

Ponosno ugotavljamo, da se je uspešnost naših tečajnikov pri opravljanju izpita znatno izboljšala, saj je prenos znanja dosti bolj učinkovit. Vso potrebno gradivo prejmete po pošti. Poleg predavanj vam omogočimo tudi dostop do spletne učilnice, kjer najdete pestro izbiro video vsebin in izpitnih vprašanj, z dostopom do 4 tednov po opravljenem tečaju.

Naš način izvajanja tečajev je ustrezen tudi za vse, ki ste oddaljeni od lokacije izvedbe tečaja (podeželje, tujina, dopust in službene obveznosti).

izpit za čoln

OPIS TEČAJA

Tečaj za voditelja čolna, obsega 3 šolske ure in je v skladu z pravilnikom Uprave RS za pomorstvo. Na tečaju boste pridobili znanja, ki so potrebna za uspešno opravljanje izpita.

Tečaj je priporočljivo opravljati kot nadaljevalni tečaj, tečaja za voditelja čolna po morju. 

Asset 29

VSEBINA TEČAJA

 • pravila o plovbi po celinskih vodah,
 • drugi predpisi o plovbi po celinskih vodah,
 • osnove navigacije,
 • osnove motoroznanstva in
 • mornarska dela in veščine

Asset 45

TEČAJ

Tečaj za voditelja čolna po celinskih vodah je sestavljen tako, da tečajniki pridobijo vsa potrebna teoretična in praktična znanja za uspešno opravljanje izpita.

Izpit za čoln

IZPIT ZA CELINSKE VODE

izpitom za celinske vode, si omogočite plovbo, po rekah in jezerih z vsemi čolni daljšimi od 5m oziroma z motorjem ki ima več kot 3,7kw. Izpit potrebujete tudi za vse čolne, s katerimi opravljate gospodarsko dejavnost.

Asset 3

OPRAVLJANJE ZPITA

Izpit je možno opravljati v:

 • Ljubljani  na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor
 • Mariboru na Javni agenciji za železniški promet
 • Kopru na Upravi RS za pomorstvo v Kopru
Asset 21

POTEK IZPITA

Izpit poteka pred 3 člansko komisijo uslužbencev Uprave RS za pomorstvo  in je sestavljen iz praktičnega dela (vezanje vozlov in znanje navigacijskih kart) in teoretičnega dela. Priporočljivo ga je opravljati vzporedno s tečajem za voditelja čolna po morju. V tem primerju je potrebno le doplačilo 30Eur za prijavo.

Po pošti prejmete

 • Učno gradivo – skripta “OD PLAVALCA DO JADRALCA”
 • 1x prijavnica na izpit
 • 1x navodila za prijavo